Taburkan 2-3s/m- gula pasir { dlm loyang, masakkan gula tersebut hingga kuning keperangan, dgn api perlahan...awas jgn sampai hangus nnt kek pahit..}
langkah ke2;-
1/2tin- susu cair /segar/, 70g - gula kastor, 3biji- kuning telur, 1s/tea- esen vanilla
=kacau perlahan2, jgn sampai berbuih...kemudian tapiskan ke atas gula yg kita masak td....,biarkan seketika...
langkah ke3;-
3biji-kuning telur, 135ml- air, 45ml- minyak masak, 70g- gula kastor, 140g- tpg. gandum + 1s/tea- bkg powder{ ayak sekali}
= satukan kuning telur + air + minyak = pukul sampai kembang/gebu....+ gula kastor dan pukul lagi sampai kembang sekali ganda lg... Pastu mskan tepung n kacau guna senduk kayu aja....
agak2 sebati ketepikan...
langkah ke4;-
6biji- putih telor , 1s/tea- cream of tartar, 70g- gula kastor
=satukan semuanya, pastikan mixer tu betul2 kering..., pukul dr kelajuan pelan---> ke laju sekali...
sehingga ia jadi bertanduk/ ringgan...{apabila bekas terbalik telor tu x akan jatuh..}
langkah ke5;-
masukkan adunan telor putih td 1/3 dr bncuhan ke dlm langkah ke 3, kacau sebati..., baru la di masukan semua baki telur putih td... kacau agak2 rata...., bahagikan kepada beberapa warna yg anda suka...
langkah ke6;-
susunkan adunan kek td ke atas langkah ke 2..., susun selang seli samapai habis tepung...
last sekali loretkan dgn lidi di atasnya.., sperti lukis batik...siap...
langkah ke7;-
panaskan oven terlebih dahulu...
masukkan loyang yg mengandungi kek td ke dalam loyang yg besar darinya dan letak kan air panas {lbh kurang dlm 3-4cwn} dan bakar pada suhu 170-180*c / 45minit - 1jam { hgga masak}
langkah ke8;-
apabila kek masak, kek akan sedikit turun...rehatkan 10minit...
telangkupkan kek atas pelapik kek @ pinggan yg bersesuaian...biar kek itu turun sendiri...,
jika d paksa kek akan rosak....
selamat mencuba.....
No comments:
Post a Comment