Thursday 23 June 2011

- RESEPI KEK KARAMEL -

langkah pertama;-
 Taburkan 2-3s/m- gula pasir  { dlm loyang, masakkan gula tersebut hingga kuning keperangan, dgn api perlahan...awas jgn sampai hangus nnt kek pahit..}

langkah ke2;-
1/2tin- susu cair /segar/, 70g - gula kastor, 3biji- kuning telur, 1s/tea- esen vanilla
=kacau perlahan2, jgn sampai berbuih...kemudian tapiskan ke atas gula yg kita masak td....,biarkan seketika...

langkah ke3;-
3biji-kuning telur, 135ml- air, 45ml- minyak masak, 70g- gula kastor, 140g- tpg. gandum + 1s/tea- bkg powder{ ayak sekali}
= satukan kuning telur + air + minyak = pukul sampai kembang/gebu....+ gula kastor dan pukul lagi sampai kembang sekali ganda lg... Pastu mskan tepung n kacau guna senduk kayu aja....
agak2 sebati ketepikan...

 langkah ke4;-
6biji- putih telor , 1s/tea- cream of tartar, 70g- gula kastor
=satukan semuanya, pastikan mixer tu betul2 kering..., pukul dr kelajuan pelan---> ke laju sekali...
sehingga ia jadi bertanduk/ ringgan...{apabila bekas terbalik telor tu x akan jatuh..}

langkah ke5;-
masukkan adunan telor putih td 1/3 dr bncuhan ke dlm langkah ke 3, kacau sebati..., baru la di masukan semua baki telur putih td... kacau agak2 rata...., bahagikan kepada beberapa warna yg anda suka...

langkah ke6;-
susunkan adunan kek td ke atas langkah ke 2..., susun selang seli samapai habis tepung...
last sekali loretkan dgn lidi di atasnya.., sperti lukis batik...siap...

langkah ke7;-
panaskan oven terlebih dahulu...
masukkan loyang yg mengandungi kek td ke dalam loyang yg besar darinya dan letak kan air panas {lbh kurang dlm 3-4cwn} dan bakar pada suhu 170-180*c / 45minit - 1jam { hgga masak}

langkah ke8;-
 apabila kek masak, kek akan sedikit turun...rehatkan 10minit...
telangkupkan kek atas pelapik kek @ pinggan yg bersesuaian...biar kek itu turun sendiri...,
jika d paksa kek akan rosak....

 selamat mencuba.....



resepi asal dr; Pn. Nazian Nasir.....

No comments:

ODC

Onie's Dessert Craft (ODC)
adalah blog rasmi utk public. Produk-produk ODC adalah homemade.. anda boleh menempah kek, apam dot dot, coklat dan tart.

Buat masa ini, tempahan ODC adalah di sekitar Kuantan, Kuala Lumpur, Selangor, Kelantan, dan Pulau Pinang.

Untuk tempahan dan penghataran pos bagi kek dan tart, buat masa ini masih lg dipertimbangkan utk kawasan luar dari Kuantan. ini adalah kerana dikhuatiri kek dan tart akan rosak. tapi, boleh dibincangkan.

Tempahan boleh dibuat melalui:
- blog ODC
- email : rosniishak@yahoo.com
- FB: Rosni Ishak

atau boleh terus hubungi / SMS Onie
( 0179833650 ) .

Tempahan boleh dibuat sepanjang tahun, insyaAllah.

Pembayaran adalah sekurang-kurangnya dua hari sebelum tempahan di pos atau di hantar. Pembayaran boleh dibuat dengan bank-in duit.

Penghantan melalui Skynet / Nationwide / Pos Malaysia dapat menjamin tempahan anda sampai tepat pada masanya. InsyaAllah.

Selain tempahan, ODC juga berkongsi resepi2 ..
"ilmu tak baik kedekut"

- Onie- {^_^}